Toltrazuril

voor veterinair gebruik

Farmacodynamiek

Toltrazuril is een triazine derivaat anticoccidium. Toltrazuril is een coccidiostaticum van de triazinetriongroep. Toltrazuril veroorzaakt een afname in de activiteit van enzymen van de ademhalingsketen bij parasieten, waardoor zwelling van het endoplasmatisch reticulum en van het Golgi apparaat, abnormale veranderingen in de perinucleaire ruimte en verstoring van de celdeling plaats vinden.

Het is actief tegen coccidia van het genus Eimeria en Isospora. Het is actief tegen alle intracellulaire ontwikkelingsstadia van coccidiose inclusief schizogonie/merogonie (aseksuele vermenigvuldiging) en gametogonie (seksuele stadium).

Alle stadia worden vernietigd, dus de werking wordt omschreven als coccidiocide.

Farmacokinetiek

Varken

Na orale toediening wordt toltrazuril traag geabsorbeerd met een biologische beschikbaarheid van ≥70%. De maximale concentratie (Cmax) van toltrazuril is 15,1 μg/ml en wordt bereikt na ongeveer 24 uur. De voornaamste metaboliet wordt gekenmerkt als toltrazuril sulfon. De uitscheiding van toltrazuril is langzaam met een eliminatiehalfwaardetijd van ongeveer 3 dagen. De voornaamste uitscheidingsroute is via de faeces.

Kip

In pluimvee wordt toltrazuril voor minstens 50% geabsorbeerd. De actieve stof wordt snel gemetaboliseerd. De belangrijkste metaboliet is toltrazuril sulfon.

Meer lezen?

Meer informatie over werkzame stoffen kunt u vinden in het Fink-Gremmels repertorium.

De afdeling TS heeft enkele artikelen geschreven over coccidiose:

Producten

Producten met toltrazuril: