Busereline

voor veterinair gebruik

Farmacodynamiek

Busereline is een peptide hormoon dat chemisch analoog is aan het releasing hormoon (RH) van het luteïniserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH) dus een gonadotrofine releasing hormoon (GnRH) analoog.

Het werkingsmechanisme van dit diergeneesmiddel komt overeen met de fysiologisch-endocriene werking van het natuurlijke gonadotrofine releasing hormoon.

GnRH verlaat de hypothalamus en komt in de voorkwab van de hypofyse. Hier induceert het de afscheiding van de twee gonadotrofines FSH en LH in de perifere bloedsomloop. Deze zorgen voor de fysiologische rijping van de ovariële follikels, de ovulatie en de vorming van het corpus luteum het ovarium.

Farmacokinetiek (rund, varken paard, konijn)

Na intraveneuze toediening wordt busereline snel afgebroken: de halfwaardetijd is 3 tot 4,5 minuten bij de rat en 12 minuten bij cavia’s.

Busereline accumuleert in de hypofyse, nieren en lever, waar de stof wordt afgebroken door enzymen in kleine peptiden met een verwaarloosbare biologische activiteit. De belangrijkste excretieroute is de urine.

Meer lezen?

Meer informatie over werkzame stoffen kunt u vinden in het Fink-Gremmels repertorium.

Producten

Producten met busereline: