Goede diagnostiek in de veehouderij is van groot belang

Met diagnostiek onderzoeken we wat precies de oorzaak is van de gezondheidsproblemen bij de dieren. Dieren die iets onder de leden hebben, kunnen niet optimaal presteren. Naast deze economisch impact speelt ook dierenwelzijn natuurlijk een heel belangrijke rol, u wilt gezonde dieren zien in de stal of op het land. En daarnaast zorgen gezonde dieren voor gezond voedsel voor ons, als mens, en daarmee draagt het ook bij aan onze eigen gezondheid.

10 redenen waarom dierenartsen en veehouders, en natuurlijk de dieren, veel baat hebben bij goede diagnostiek:

Vroegtijdig de exacte oorzaak van ziekte bij de dieren opsporen helpt om uitbraken te voorkomen of te beperken. De dieren krijgen de juiste behandeling en daarmee waarborgen we de algehele gezondheid van de veestapel.

Gezonde dieren presteren beter, wat resulteert in een hogere melkproductie, snellere groei en betere vruchtbaarheid. Dit leidt tot hogere opbrengsten en betere winstgevendheid.

Tijdige diagnose en behandeling van ziekten kunnen dure medische ingrepen, verliezen door sterfte en verminderde productie voorkomen.

Effectieve diagnostiek helpt bij het identificeren van besmettelijke ziekten, waardoor verspreiding binnen de veestapel en naar andere bedrijven wordt voorkomen.

Door ziekten vroegtijdig te identificeren en te behandelen, kunnen dierenleed en stress worden verminderd. Dit draagt bij aan een beter welzijn van de dieren.

Gezonde dieren produceren veiliger voedsel. Door ziekteverwekkers vroegtijdig op te sporen en het dier daarvoor te behandelen, wordt de kans op besmetting van vlees, melk en eieren verkleind.

Hoe beter we weten wat precies de ziekteverwekker is, hoe specifieker de behandeling en hoe minder kans op antibioticaresistentie.

Inzicht in de gezondheidstoestand van de veestapel helpt veehouders om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, wat leidt tot een efficiënter en duurzamer bedrijf.

Goede diagnostiek helpt veehouders te voldoen aan nationale en internationale wet- en regelgeving met betrekking tot diergezondheid en voedselveiligheid.

Nauwkeurige diagnostiek draagt bij aan een gedetailleerde documentatie van de gezondheid en behandelingsgeschiedenis van dieren. Dit is belangrijk voor de traceerbaarheid en kwaliteitsborging.

Hoe kan Dopharma u helpen met diagnostiek?

Twee elementen van ‘Best practice’ zijn: het stellen van de juiste diagnose en de preventie van ziekten.

Dopharma biedt al enige tijd diagnostiek aan voor autogene vaccins. Om hier steeds beter in te worden, heeft Dopharma het bedrijf Ripac-Labor overgenomen en gaan we voor deze service verder onder de naam Dophavacc. Vaccins werken tegen bacteriën en virussen, maar er zijn meer soorten ziekteverwekkers. Hiervoor is Dopharma een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Micron Agritech. Zij hebben de Micron-kit ontwikkeld: een diagnostisch hulpmiddel bij worminfecties.

Heeft u vragen over diagnostiek?

De dierenartsen van Dopharma’s Technical Support team staan voor u klaar en denken graag met u mee!